Правильне харчування. Жири


Коли виникає потреба в зміні харчування, ми відразу ж відмовляємося від жирного. І дуже поширеною є думка про те, що жири – це шкода. Як ви вже зрозуміли – це помилка і сьогодні ми її розвіємо.

Жири – сполуки, що складаються з жирних кислот і гліцерину. Також як і білки з вуглеводами, жири є одним з основних компонентів для харчування наших клітин, а як наслідок – тіла. Незважаючи на те, що більшість жирних продуктів дійсно не приносять ніякої користі для здоров’я, існують жирні кислоти, які незамінні для нашого організму. Для того, щоб зрозуміти, який жир нам потрібен, розберемося який же він все-таки буває.

Для порівняння – 1 грам жирів містить в собі 9 кілокалорій, тоді як 1 грам білків і вуглеводів містить по 4 кілокалорії відповідно. Таким чином, якщо ви бачите, що калорійність вашого денного раціону дуже велика, швидше за все, проблема в надлишку жиру.

Жирні кислоти бувають 2 видів:

насичені жирні кислоти

ненасичені жирні кислоти

Почнемо з насичених. З точки зору хімії, насичені жири – це ті жири, які переповнені сполуками водню. Не надто зрозуміло, чи не так? Для нас важливо тільки те, що цей вид жирів легко з’єднується між собою в нашому організмі і відкладається в жировий прошарок, тим самим погіршуючи наше здоров’я і фігуру. До продуктів містить велику кількість насичених жирних кислот відносяться:

жирне м’ясо (в тому числі куряча шкіра)

фастфуд

маргарин

кондитерські вироби

молочні продукти

Тобто, насичені жири – це тваринний жир і деякі види рослинного жиру (пальмовий і кокосове масло). Саме ці жири несуть шкоду для нашого організму, якщо вживати їх у надмірній кількості. І якщо ви намагаєтеся позбутися зайвої ваги, то постарайтеся звести до мінімуму перераховані вище види продуктів.

Ненасичені жирні кислоти – це, як нескладно здогадатися, жирні кислоти молекули, яких не перенасичені воднем. І знову ж, для нас важливо те, що дані тип жирів корисний для нашого здоров’я, природно в адекватних кількостях. Раціон з правильним кількістю жирів підтримує у формі ендокринну систему, тим самим роблячи вашу шкіру, волосся і нігті здоровими, позитивно позначаються на метаболізмі і тим самим навіть сприяють схудненню. До найпоширеніших продуктам містять корисні жирні кислоти можна віднести:

риба

горіхи

рослинні масла (крім пальмової та кокосової)
Як багато жирів варто вживати?

Незважаючи на те, що надлишок жирів шкідливий для здоров’я, їх недолік також негативно позначаються на нашому організмі. Нормою є 15-25% калорійності від всього денного раціону, тобто приблизно 1 грам на кілограм ваги тіла. Природно йдеться про ненасичених кислотах, які заповнюють нашу потребу в омега-3 і омега-6 жирів, у той час як кількість насичених жирів має бути зведено по можливості, до максимального мінімуму. Дотримуючись таке співвідношення жирних кислот, ви не тільки досягнете прогресу у зміні свого тіла, але і поліпшите своє здоров’я!