Дієта для вагітних

Зайва вага підвищує загрозу розвитку значного числа важких захворювань, особливо надлишкова маса небезпечна для майбутніх мам. Якщо під час вагітності вага надмірна, то необхідне дотримання дієти. У вагітних жінок через надмірну вагу підвищується ймовірність розвитку пізнього токсикозу, народження великого плоду, освітньої слабкості родової діяльності, гіпоксії.

Меню вагітної повинне включати 100 – 120 гр білків в день. Серед них має бути присутнім 70 – 90 гр білків тваринного походження: ряжанка, молоко, кефір, яйця, йогурти, сир, м’ясо, риба. Необхідність в жирах у період вагітності налічує 80-100 гр, 20 з них рослинного походження. У раціоні вагітної вуглеводи повинні становити не більше 350 – 400 гр в добу. У період другої половини вагітності необхідно зменшити число з’їдених вуглеводів до 300 гр в день, що означає зменшення в харчуванні борошняних виробів, хліба, цукру і трохи збільшити кількість білків.

Їсти слід 4-5 разів на добу, порції повинні бути маленькими. Останній прийом їжі має складатися з легкозасвоюваних продуктів (сир, кисле молоко, кефір).

Помірність – головна особливість харчування. Їжа повинна бути першосортною і різною, кожний прийом повинен включати одне – два блюда. Велика кількість ягід, фруктів, овочів слід включати в харчування. Також майбутнім мамам не варто пропускати сніданок або обід, а також заборонені «перекуси».