Гори журналів і книг присвячені темі згубного впливу алкоголю на здоров’я та імунітет людини. Набагато менше пишуть про користь алкоголю. І не дивно – шкода алкоголю, в розмаху величезної держави обчислюється величезними цифрами, тисячами зіпсованих людських життів і мільйонами необоротних втрат, які давно відбули в інший світ. Сотні успішних кар’єр зіпсовані завдяки алкоголізму і алкоголю. Користь спиртних напоїв на цьому тлі практично невідчутна. У чому ж основна шкода алкогольних напоїв – сурогату, вина, горілки, пива, самогону – все одно? Все залежить від частоти і кількості вживаного. Хоча шкода спирту сконцентрований не тільки в ньому одному, а й в речовинах, які супроводжують будь-кріплений напій. В першу чергу розмова йде про всім відомих сивушних маслах, які містяться найбільше в самогоні.
Проте якщо люди п’ють горілку – палену і низькоякісну – удар може виявитися відчутно сильніше, ніж від самогону. В горілці, що випускається підпільно, неофіційно, що потрапляє потім до кіосків, використовується денатурат або спирт технічний, в ньому є спирт метиловий вище норми. Деревне (метиловий) спирт, якого більше всього в денатураті, може спровокувати занепад зору і нервові розлади. Все вище сказане абсолютно не означає, що якщо ви почнете приймати тільки високоякісну горілку або самогон, то алкоголізм Вам не загрожує. Пиво також при зловживанні, здатне принести великої шкоди здоров’ю, пивним алкоголізмом страждають багато.
Але як не досягти цієї межі? Тому що кожен росіянин, помірний шанувальник міцних напоїв, пам’ятає про подібну можливість скотитися на дно. Ніхто з безповоротно спилися алкоголіків ніколи не чекав і не прогнозував подібну долю – втратити контроль, стати безправною тінню, і передчасно померти. Якщо б по справжньому була створена можливість переміщатися в часі, і його, юного шанувальника випити, хтось із далекого майбутнього попередив про те, що йому належить через роки – він ніколи не повірить, однак, не виключено, що, зменшить свої оберти і остережеться.
Досить відомі цілющі властивості алкоголю. Солодкі червоні вина призначають по 1-2 ложці замість ліків як аперитив перед обідом, воно корисне ослабленим, недокрівних хворим. Винні традиції подвійно сильні у кавказьких народів, там глечик з вином неодмінна деталь не просто святкового застілля, а й звичайної вечері. Але народи Кавказу не зловживають. Кавказький народ не цікавиться лікуванням алкоголізму. Лише похмілля вважається частим супутником численних кавказьких торжеств і свят. Там не забувають міру, а у Вірменії, де виноробство розвинуте дуже сильно, практично немає державних витверезників і диспансерів.
Мільйони людей вживають кріплені напої не просто під час урочистостей, але ще через сумних життєвих труднощів (наприклад, через втрату дорого людини). Причина тут в традиціях, а вони, в свою чергу, обросли багатовіковою історією. Чому такі традиції виникли? – Переважно через властивості алкогольних напоїв нейтралізувати, зменшувати страждання і тривожні думки, а ще через вміння поліпшувати настрій, даруючи приємну ейфорію, що дуже необхідно під час свят і гулянь.