Обережно – харчові добавки!

В даний час виробники продуктів харчування все більше використовують різні харчові добавки. Питання полягає в тому, наскільки вони шкідливі. Консерванти, ароматизатори, барвники, окислювачі, емульгатори та інші інгредієнти є завсідниками практично будь-якого продукту, що випускається харчовою промисловістю. Для того, щоб пройти довгий шлях від виробництва до прилавка магазину і не втратити своїх первинних властивостей, продукт вимушено піддається різним обробкам. Виробники для продовження терміну придатності і поліпшення смакових якостей часто вдаються до порушення технологічного виробничого процесу, збільшуючи дозволену кількість харчових добавок або включаючи до складу продукту і зовсім заборонені речовини. З цієї причини часто можуть виникати різні захворювання: ендокринні, соматичні, психічні, алергічні та багато інших.

Щоб убезпечити себе від шкідливого впливу харчових добавок, кожному відвідувачеві супермаркета бажано озброїтися знаннями в області індексації продуктів зі знаком «Е». Самі небезпечні добавки, які є консервантами та окислювачами, містяться в ковбасних та виробах, молочних продуктах і газованих напоях. Надмірне їх вживання небезпечно, розвитком захворювань шлунково-кишкового тракту, аж до виразки шлунка (Е250, Е251 і Е252). А грунтові томати та огірки з підвищеним вмістом нітратів здатні викликати ріст злоякісних новоутворень (Е230, Е231 і Е232). Не менш небезпечним вважається звична для нас добавка глутамат натрію. Ця речовина особливо небезпечно для маленьких дітей, викликаючи психічні розлади. Літнім людям воно загрожує розвитком стійкої гіпертензії.

Тому не пошкодуйте часу вивчити список небезпечних харчових добавок і Ваше здоров’я скаже Вам спасибі!