Вибираємо каструлі

Хороші каструлі – з нержавіючої сталі: вони довговічні, не мнуться, не окислюються, не темніють, легко миються. Їжа в них довше не прокисає. Можна готувати все. Сталеві каструлі бувають двох видів: з тонким і багатошаровим дном. Така каструля довше нагрівається, а й довше утримує високу температуру їжі.

Алюмінієві ємності – легкі, довговічні, швидко нагріваються, але мнуться, згодом темніють. Годяться для варіння каш, очищеної картоплі, яєць.

Емальований посуд красивий: метал, з якого його роблять, покритий блискучою кольоровою емаллю. Такі каструлі годяться для варіння перших страв, киселю, компоту. Недолік – крихкість емалі. Виробами зі сколами емалі користуватися не можна.

Каструлі з тефлоновим покриттям усередині роблять із сталі або алюмінію. При готуванні в них потрібно мало масла, але тефлон не виносить контакту з металом. При перегріві або подряпинах на тефлоні посудом користуватися не можна.

Чавунні каструлі міцні і важкі, в них нічого не підгорає. Гарні для плову, тушкування м’яса.

Посуд з вогнетривкого скла та вогнетривкої кераміки дорога, екологічна, але може лопнути на конфорці. Краще її використовувати в духовці і мікрохвильовці.

Дорого коштує посуд з вогнетривкого порцеляни. Вона міцна, красива, хороша для духовок і мікрохвильових печей. У маленьких ємностях можна готувати порційні страви.

Якими б не були куплені каструлі, головне в приготуванні їжі – руки господині!