Як підготувати насіння до посіву

Калібрування насіння
Передпосівна підготовка насіння включає в себе кілька етапів. Це калібрування, дезінфекція, обробка розчинами поживних речовин або стимуляторів росту, загартовування.
Калібрування потрібно для того, щоб відбракувати засохлі, неповноцінні, порожні насіння. Можна зробити це вручну, перебравши великі насіння редиски, капусти, огірків. А ось дрібні насіння моркви, кропу, томатів вам навряд чи захочеться перебирати. У цьому випадку варто згадати шкільні досліди з натертою у вовняну тканину пластмасову паличку. Проведіть нею по насінню і легкі «порожні» пристануть до палички, більш важкі «живі» залишаться на тканині або папері.
Є й інший спосіб – залити насіння. «Пустушки» спливуть, повні потонуть.

Дезінфекція: не залишити шансу борошнистої роси
Багато грибкові та бактеріальні захворювання (наприклад, несправжня борошниста роса огірків) здатні передаватися через насіння, тому потрібно вжити заходів, щоб цього не сталося.
Найпростіший спосіб знезараження – прогрівання насіння в гарячій (40-50 градусів Цельсія) воді протягом 20 хв. Потім насіння слід на 3 хв занурити в холодну воду і злегка підсушити. Насіння огірків, кабачків, гарбуза, патисонів і томатів занурюють в яскраво-рожевий розчин марганцівки, а потім промивають чистою водою.

Для енергії росту

Дезінфекцію насіння протягом доби продовжують у розчині будь-якого добрива, щоб збільшити енергетику зростання. Так як ці розчини є стимуляторами росту, з ними потрібно поводитися дуже обережно, передозування може бути провалом і викличе зворотній ефект – ріст рослин, навпаки, уповільниться.

Пророщування насіння проводять у приміщенні з температурою 15-20 градусів тепла, розстилаючи їх тонким шаром на папері або тканині. Після початку прокльовування насіння висівають у добре зволожений грунт.

Добрі поради бажають Вам доброї розсади.