Такий напій як квас любимо багатьма з нас не тільки в жаркий спеку день, але і в якості відмінного напою, попиваючи який можна відпочити, поспілкуватися з друзями і розслабитися після важкого трудового дня. На жаль, сьогодні досить важко знайти на прилавках магазина натуральний квас без консервантів, барвників та інших некорисних інгредієнтів. Як правило, зараз продається порошковий напій, який розбавляється газованою водою, і видається нам це пійло під гордою назвою «квас». Але це не привід впадати у відчай, адже можна самостійно приготувати смачний напій в домашніх умовах. Саме тому ваш улюблений сайт корисних порад Eporada.net.ua розповість вам сьогодні про те, як приготувати квас.
Квас – споконвічно російський напій, який готували ще за часів Київської Русі. Рецепт квасу передавався з покоління в покоління, і кожна поважаюча себе господиня повинна була знати рецепт і технологію приготування квасу. Сьогодні ми вам розповімо, як приготувати квас із сухарів.
Отже, вам знадобляться житні сухарі. Підсушіть їх у духовці до золотистого кольору. Візьміть в загальній складності кілограм сухарів. Складіть підсушені сухарі в глибоку каструлю і залийте теплою водою. Залиште вміст каструлі на пару годин, періодично помішуючи. Потім злийте в окрему ємність рідина, а сухарі ще раз залийте теплою водою і знову ж залиште на дві години. Після чого знову злийте рідину, до отриманої раніше рідини. Дане сусло охолодіть до 20 градусів, додайте в нього цукор. Цукор слід брати з розрахунку на три літри води півтори склянки цукру. Ретельно перемішайте цукор до його повного розчинення. Потім в сусло додайте дріжджі (на трилітрову банку 40 грамів). Залиште в теплі на 12 годин. Потім квас слід розлити по пляшках, ретельно закупорити і зберігати в прохолодному місці. Квас краще подавати в охолодженому вигляді. Якщо ви хочете, щоб колір вашого майбутнього квасу вийшов більш насиченим, то перед тим як додати цукор до рідини, обсмажте його на розпеченій сковороді, до придбання ним золотисто-коричневого кольору. Ось і все, тепер ви знаєте, як приготувати квас. Як бачите, нічого складного в рецепті і технології немає. Головне правильно витримати температурний режим сусла, і знайти підходящу ємність для такої кількості квасу, які ви хочете приготувати.