На світі мало знайдеться таких людей, які залишаться байдужими перед запахом свіжоспеченого хліба. Як же заворожує цей вабливий запах, як же хочеться відразу ж відкусити шматочок гарячого хліба … Звичайно, ніхто не буде сперечатися, що сьогодні в супермаркетах можна знайти велику кількість хліба і купити, що душі завгодно. Але як же приємно, спекти хліб самому і наповнити житло цим дивним ароматом. Саме тому ваш улюблений сайт корисних порад Eporada.net.ua розповість вам сьогодні про те, як спекти хліб. Як правило, хліб печеться на дріжджах. Сьогодні вже мало хто використовує свіжі дріжджі, та й знайти якісні свіжі дріжджі досить проблематично.
Набагато простіше взяти пакетик сухих дріжджів, які продаються в будь-якому магазині. Пам’ятайте, що сухі дріжджі можуть бути як опарним, так і безопарним. Одні можна відразу ж додавати в борошно при замішуванні тіста, інші ж слід заздалегідь розвести в невеликій кількості теплої води або молока. Дізнатися про те, які у вас дріжджі просто – на упаковці ця інформація повинна бути обов’язково вказана. Зазвичай для однієї буханки хліба середнього розміру беруть одну чайну ложку сухих дріжджів.
Далі вам буде потрібно борошно. Близько підлозі кілограма якісного борошна просійте з чайною ложкою солі. Завдяки просівання борошно насичується киснем, за рахунок чого хліб в майбутньому буде пористим і ніжним. Потім до борошна додайте дріжджі і невелику кількість теплої води. Якщо ви взяли 500 грам борошна, то вам буде потрібно близько 200 грам води. Але ці пропорції неточні, адже у кожного мука різна і може відрізнятися по клейковині. Визначити кількість води кожна господиня зможе сама в процесі замішування тіста.
Як спекти хліб з смаковими добавками – дуже просто. Якщо ви хочете поекспериментувати зі смаком, додайте в тісто трохи сушених прованських трав, або ж смаженої цибулі, або товченого часнику, а можна і різані оливки покласти. Це залежить лише від вашого смаку.
Тепер слід ретельно вимішати отримане тісто. Якщо ви щаслива володарка хлібопічки, то за вас цю трудомістку частину роботи виконає ваша домашня помічниця. Якщо хлібопічки немає, то доведеться ретельно потрудитися руками, і вимішувати тісто в середньому близько 20 хвилин. Вимішати тісто накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 1,5-2 години для підйому. Піднялося тісто обомніте руками, сформуйте буханець і змастіть її рослинним маслом. Буханець покладіть на деко, і ще раз залиште для вистоювання на 1:00. У сильно розігріту духовку (230 градусів) поставте деко з буханцем для випікання. В середньому хліб випікається близько 40 хвилин. Ось і все тепер ви знаєте, як спекти хліб.