Як визначити якість м’яса

М’ясо є найголовнішим джерелом білка в раціоні людини. Воно містить амінокислоти, вітаміни груп В і Р, фосфор і калій. Але такі якості притаманні тільки якісному м’ясу. Визначити якість можна по ряду параметрів.

Характеризуючи яловичину, можна в тій чи іншій мірі віднести ці характеристики й до інших видів м’яса. По-перше, досить важливий вік тварини. Телятина по своїх якостях значно перевершує м’ясо дорослої корови. Свіжість м’яса визначається по скоринці підсихання. У свіжого м’яса корочка рожева, а у розмороженого – червона. Недотримання правил забою видає саме червоне м’ясо. Якщо до м’яса прикласти серветку, вона повинна залишитися сухою. М’язи повинні бути міцно з’єднані з кісткою. Бульйон, приготований на свіжому м’ясі, прозорий, а запах апетитний. Поверхність м’яса не повинна містити крові, а при смаженні повинен виділятися рожевий сік.

Свіже м’ясо ніколи не має запаху, окрім специфічного. Жировий прошарок має бути білого кольору, але не жовтого. Але є і винятки. Наприклад, якщо тварину годували кукурудзою, жир може придбати саме жовтий відтінок. Але запаху в жирі бути не повинно в кожному разі. Розморожувати м’ясо потрібно теж за правилами. Якщо на м’ясо натиснути пальцем, повинна з’явитися невелика ямка. Якщо ямочка розправилася швидко, і в ній не утворилося вологи, м’ясо свіже. Якщо ж навпаки, ямочка стала вологою і не розправляється, можна зробити висновок, що м’ясо розморожували не раз.

Орієнтуючись на описані правила, можна убезпечити себе від покупки неякісного м’яса.