Здорове харчування восени

Після одурманюючої спеки, нарешті, настала осінь, стало прохолодніше і свіже. Одночасно змінюються і харчові звички: у спеку апетит знижувався, тобто майже не хотілося, а зараз він прокинувся і вимагає свого. З одного боку, влітку ми звикли харчуватися менше і в основному рослинною їжею – ця корисна звичка ще стане в нагоді для підтримки здорової ваги восени. Але з іншого, енерговитрати в осінньо-зимовий період виростають і не обійтися без типово зимових страв: м’яса, картоплі, круп. Та й до того ж, овочів залишиться не так багато. Тому початок осені є важливим періодом, коли ми визначаємо наш раціон на все холодну пору року:

чи зможемо ми утриматися в рамках здорового харчування або знову почнеться переїдання, набір зайвої ваги і невгамовне схуднення навесні.
Влітку традиційно організм набирається вітамінів і корисних речовин, вага знижується природним чином. Але здорове харчування восени теж доступно – головне зберегти корисні літні звички:
– Щодня їсти овочі, особливо зелені (капусту, кабачки, болгарський перець, зелений салат);
– Більше пити рідини (морси, компоти, зелений чай, воду);
– Додавати в страви свіжу або заморожену зелень;
– Харчуватися частіше, але меншими порціями;
– Віддавати перевагу гасіння, варінні або запіканню продуктів в своєму соку.

Осінь – відмінний час робити запаси овочів і фруктів. Яблука і сливи можна засушити для вітамінних компотів, а овочі: капусту, цибулю, буряк, морква, картопля можна довго зберігати свіжими в прохолодних умовах. Щоб зберегти якомога більше корисних речовин, можна заздалегідь заморозити більше натертих овочів і розфасувати їх – ніякої голод потім не страшний.

Здорове харчування восени як і раніше грунтується на збалансованому раціоні: жири, білки та вуглеводи, вітаміни, мінерали, клітковина, вода: запастися ними на користь неможливо, але поки є час, слід максимально довго вживати в їжу сезонні фрукти та овочі, періодично влаштовуючи розвантажувальні овочеві або фруктові монодієти (огіркова, кавунова, яблучна).

Осінь, хоч і сповнена барв, багатьох валить у депресію, засмучує душевне здоров’я. Щоб уникнути таких неприємностей, важливо періодично включати в раціон продукти, які викликають підйом настрою: банани, брокколі, зелений горошок, боби, м’ясо індички, а також просто ваші улюблені продукти в помірних кількостях.

Дотримуючись здоровий баланс, осінь видасться романтичною, красивою і